Posiłki

Zdrowe jedzenie

Posiadamy własne, w pełni wyposażone zaplecze kuchenne oraz wykwalifikowany personel. Kuchnia posiada wdrożony system HCCP. Wszystkie dania są zawsze świeże i przygotowywane na miejscu. Jadłospis jest układany w taki sposób, aby posiłki były zbilansowane i dostarczały dzieciom wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Nie ograniczamy dzieciom ilości spożywanych posiłków i zawsze zachęcamy do próbowania nowych dań. Zapewniamy iż nasza wyśmienita domowa kuchnia zaspokoi nawet największego „niejadka” oraz sprosta wymaganiom każdej, nawet bardzo wymagającej diecie. Uwzględniamy indywidualną dietę dziecka.

Czytaj więcej

dziewczynka z ananasem

Pięć posiłków dziennie

I Śniadanie

II Śniadanie

I Danie- zupa

II Danie

Podwieczorek

Charakterystyka posiłków serwowanych w żłobku

Śniadanie oparte na mleku lub jego przetworach. Podawane w postaci ciepłych napojów (kakao, kawa zbożowa, mleko modyfikowane) lub klasycznych zup mlecznych z dodatkiem węglowodanowym w postaci kasz, płatków, ryżu, klusek lanych lub makaronu albo w postaci gotowej kaszki mlecznej. Uzupełnieniem zupy mlecznej jest np. kanapka na bazie urozmaiconego asortymentu pieczywa, z masłem wysokiej jakości (min. 82% tłuszczu), porcją dobrych gatunkowo produktów wysokobiałkowych pochodzenia zwierzęcego (wędliny, sery, jaja, sery twarogowe) oraz dodatkiem warzywnym i/lub owocowym. W zastępstwie tradycyjnej kanapki przygotowywane są różnego rodzaju sałatki warzywne i/lub owocowe z dodatkiem produktów zbożowych, owoców suszonych lub świeżych oraz musów owocowych lub warzywnych. Każde śniadanie dla dzieci jest kolorowe i różnorodne asortymentowo.

Drugie śniadanie – ze względu na krótki odstęp czasowy pomiędzy śniadaniem a obiadem – II śniadanie jest lekkie i niezbyt obfite, co w praktyce oznacza najczęściej porcję owoców i/lub warzyw w postaci drobnych kawałków, sprzyjających kształtowaniu umiejętności gryzienia. Z owoców lub warzyw przygotowywane są koktajle na bazie jogurtu lub mleka.

Zupa jest przygotowywana na bazie podstawowego zestawu warzyw („włoszczyzna”), z przewagą jednego składnika nadającego zupie jej charakterystyczny smak, np. zupa pomidorowa (świeże pomidory lub przecier pomidorowy), krupnik (z kaszy lub płatków jęczmiennych, zupa ogórkowa (ogórki kiszone) itp. Zupy są przygotowane z dodatkiem ziemniaków i/lub produktów zbożowych (makaron, ryż, kasze, płatki, grzanki). Jeśli ziemniaki są planowane w II daniu, zupa ich nie zawiera. Nie stosujemy zasmażki. Wartość odżywczą i walory smakowe poprawiamy zabielając je mlekiem, jogurtem lub śmietaną o małej zawartości tłuszczu.

Drugie danie obiadowe składa się z produktu białkowego pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryba, jajko) lub roślinnego (np. kotlet sojowy), produktu węglowodanowego (ziemniaki, kasza, makaron, ryż, kopytka, kluski itp.) oraz dodatków warzywnych w postaci surówek i jarzynek (podawanych odpowiednio na zimno i na ciepło). Do drugiego dania zwykle podaje się kompot przygotowany na bazie świeżych lub mrożonych owoców lub niegazowaną wodę źródlaną (może być z dodatkami, np. mięty i cytryny, oraz innych owoców).

Podwieczorek stanowi uzupełnienie puli energetycznej i odżywczej żłobkowej diety dziecka. Może składać się z owoców i/lub warzyw, w kompozycji z domowym ciastem, budyniem, koktajlem, placuszkami, wytrawnymi muffinami, sałatką i podobnymi produktami, przygotowanymi przez personel kuchni żłobka (zamiast podawania produktów gotowych, jak np. jogurt owocowy, herbatniki).

Między posiłkami dzieci mają stały dostęp do napojów. Podajemy wyłącznie niegazowaną wodę źródlaną lub wodę mineralną niskosodową.